Digitaal dingen met de overheid regelen

Digitaal dingen met de overheid regelen

Onze hele maatschappij wordt steeds digitaler. U kunt bijvoorbeeld online producten kopen of een treinkaartje bestellen. Ook dingen als uw belastingaangifte, het aanvragen van toeslagen of het inzien van overheidsdocumenten zoals uw pensioenoverzicht, kunt u online regelen. Dat klinkt misschien ingewikkeld. Daarom helpen we u graag. 
 

Het begint met een DigiD

Uw DigiD is een manier om u digitaal te identificeren. Een soort beveiligd digitaal paspoort. Dat is belangrijk, want het is natuurlijk niet de bedoeling dat een vreemde zich als u kan voordoen wanneer het om persoonlijke documenten gaat. Uw DigiD bestaat uit een gebruikersnaam en een wachtwoord. Beide bedenkt u zelf. U kunt uw DigiD aanvragen via https://www.digid.nl/digid-aanvragen-activeren/. Na uw aanvraag moet u uw DigiD ook nog activeren. Hoe u uw DigiD aanvraagt en activeert, staat omschreven op de website. Lukt het niet? Dat kan natuurlijk gebeuren. Op https://www.digid.nl/hulp leest u hoe de overheid u kan helpen. 


Wat kunt u met uw DigiD?

Er zijn steeds meer zaken die u kunt regelen met uw DigiD. We hebben de belangrijkste op een rijtje gezet: 

Daarnaast zijn er een aantal andere instellingen die ook gebruik maken van DigiD. 

  • sommige zorgverzekeraars
  • sommige zorginstellingen en apotheken
  • sommige pensioenverzekeraars

U kunt de hele lijst hier bekijken: https://www.digid.nl/wat-is-digid/wie-doen-mee


Deel uw DigiD nooit met een ander

Zoals we al aangaven, geeft uw DigiD toegang tot persoonlijke documenten. Daarom is het ontzettend belangrijk dat u uw gebruikersnaam en wachtwoord nóóit met anderen deelt. Instellingen als de Belastingdienst, de gemeente, uw bank of een pensioenfonds vragen nooit naar uw inloggegevens. Doen ze dit wel, dan heeft u waarschijnlijk te maken met een oplichter. Verbreek dan direct het contact.

 

Landelijke regelingen

Regelhulp is een wegwijzer van de overheid voor iedereen die zorg en ondersteuning nodig heeft.

Regelingen

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties