Aan het werk

MaxMax is een van de negen deelnemers die inmiddels aan het werk is. Als onderwijsassistent. Door Regie over Eigen Traject heeft hij de kans gekregen om een opleiding te volgen. De basisschool, waar hij met behoud van uitkering stageliep, wilde hem graag houden. En Max wilde graag blijven. “Maar dan moest ik wel een opleiding volgen en dat kost geld. We waren druk bezig met uitzoeken hoe we de financiering rond zouden kunnen krijgen, toen mijn werkcoach bij Fivelingo mij vertelde over Regie over Eigen Traject. Dat heb ik natuurlijk met beide handen aangepakt: je krijgt niet iedere dag de kans om iets te gaan doen wat je leuk vindt! Ik heb een plan van aanpak geschreven, offertes van opleidingen opgevraagd, enzovoort. Daardoor wordt duidelijk of de opleiding bij je past, wat je ermee kan worden en wat je ervoor over moet hebben; een echte stok achter de deur. Maar die had ik eigenlijk niet nodig, want ik was al hartstikke gemotiveerd.”

Verschillende sectoren

Ook Karin Fekken, projectleider en werkgeversadviseur bij Werkplein Fivelingo is enthousiast over het project Regie over Eigen Traject: “Niet iedereen kon zomaar deelnemen aan dit project: Werkpleker was ruimte voor negen werkzoekenden. Werkzoekenden die in een realistisch werkplan moesten aangeven hoe ze hun geld, verkregen uit de opdracht voor het Stationsgebied, in wilden zetten voor een opleiding waarmee ze een baan zouden kunnen vinden. Het gaat hier dus écht om zélf willen en kunnen! Helaas konden drie kandidaten hun opleiding niet afronden vanwege persoonlijke omstandigheden. Vier kandidaten zijn al uitgestroomd naar werk: een productiemedewerker, een tractorchauffeur, een operator en een onderwijsassistent. Twee kandidaten zijn nog bezig met een opleiding voor buschauffeur en vrachtwagenchauffeur. Ook zij hebben na het afronden van hun opleiding baangarantie. Hele verschillende opleidingen voor beroepen in verschillende sectoren dus. Dit hadden we nooit voor elkaar gekregen als deze werkzoekenden alleen werkervaring hadden mogen opdoen binnen de werkzaamheden voor het Stationsgebied.”

3 x succes

Heiko Dijkhuizen, projectleider bij de gemeente Delfzijl, over het project: “In onze opdrachtomschrijving voor het Stationsgebied hebben we de invulling van SROI anders uitgevraagd. Daardoor hebben we (in goed gezamenlijk overleg) allemaal gekregen wat we wilden:

  • De aannemer heeft de opdracht gekregen voor het stationsgebied. 
  • Werkplein Fivelingo heeft (vanwege het geld uit de opdracht voor het Stationsgebied) meer mogelijkheden gekregen om maatwerk te leveren voor de werkzoekenden uit Regie over Eigen traject.
  • Gemeente Delfzijl (opdrachtgever Stationsgebied) wilde meer uit SROI halen: invulling van SROI die aansluit bij de lokale vraag; en dat werd Regie over Eigen Traject. 

Door Regie over Eigen Traject heeft binnenkort bijna twee derde van de deelnemende werkzoekenden duurzaam een plek gevonden op de arbeidsmarkt. Als je het zo bekijkt, hebben we gewoon 3 x succes geboekt!”, aldus een tevreden Dijkhuizen.

Wat is Social Return On Investment (SROI)?

De overheid stelt bij grote opdrachten sociale voorwaarden voor maatschappelijke doelen. Dat houdt in dat degene die de opdracht krijgt, zich in moet zetten voor de lokale economie en maatschappelijke doelen. Zo wordt bijvoorbeeld aan de opdrachtnemer gevraagd om arbeidsplaatsen, leerbanen en stageplaatsen beschikbaar te stellen voor mensen uit de regio. Dat kunnen mensen zijn met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Op die manier wordt de grote opdracht niet alleen ‘gewoon uitgevoerd’ door de opdrachtnemer, maar krijgen werkzoekenden een mooie kans om bij die opdracht aan het werk te gaan en ervaring op te doen. Werkplein Fivelingo zet SROI zelfs nog slimmer in, zodat werkzoekenden aan de slag kunnen met werk dat écht bij hun past!

Wilt u meer weten over Regie over Eigen Traject of de slimme aanpak via SROI? Neem dan contact op met Werkplein Fivelingo.

Landelijke regelingen

Regelhulp is een wegwijzer van de overheid voor iedereen die zorg en ondersteuning nodig heeft.

Regelingen

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties